Acasa Despre noi Fonduri structurale Campanii Achizitii Firma de exercitiu Contact Vino si tu!
 
Organizatie Voluntarii nostrii Proiecte Cum poti sustine
POSDRU DMI 2.1 Parteneri Finantatori Voluntariat
TINERI CU ATITUDINE
Site realizat cu sprijinul "M.T.S." si "D.J.S.T." Braila

Urmati-ne pe

 

{#Infiintare ONG#}

          Articolul de lege care iti garanteaza dreptul de a infiinta o asociatie non-guvernamentala este art. 37 din Constitutia României. Insa, desi ai dreptul, vei avea de depasit câteva hopuri birocratice pana sa pornesti activitatea.
          GreatNews iti explica toti pasii pe care trebuie sa ii parcurgi si iti ofera formulare tip pe care le poti descarca, pentru a nu face drumuri in plus la institutii.
          Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca ai nevoie de cel putin inca doua persoane pentru a deschide un ONG. Numarul minim de membri este de trei.

Pasul 1: Numele asociatiei si inregistrarea acestuia
          Pe scurt, trebuie sa obtii o dovada ca denumirea aleasa nu este folosita de altcineva si nu contravine legii. Dovada aceasta se primeste de la Ministerul Justitiei, catre care trebuie sa adresezi o cerere. O poti descarca de AICI.
          Alaturi de cerere trebuie sa prezinti o chitanta in original. E vorba de chitanta pe care o primesti in schimbul sumei de 5 lei, platita la Trezoreria Statului de care apartii.
          Cererea si chitanta trebuie depuse la registratura Ministerului Justitiei (strada Apolodor, nr.1, sect 5, Bucuresti). Daca nu esti din Bucuresti, va trebui sa mergi la Trezoreria orasului si sa platesti 5 lei in contul Ministerului Justitiei. Apoi, sa pui intr-un plic timbrat chitanta si cererea si sa o trimiti la adresa de mai sus (Str. Apolodor ...).
          Vei primi un raspuns de la Minister in 5-10 zile. Poti merge sa ridici cererea sau poti opta ca aceasta sa iti fie trimisa prin posta. Aceasta dovada este valabila trei luni de la data emiterii. In acest interval, trebuie sa infiintezi ONG-ul.

Pasul 2: Sediul organizatiei
          Orice ONG trebuie sa aiba un sediu. Poti folosi ca sediu locuinta personala sau cea a unuia dintre membri (varianta usoara) sau poti inchiria un sediu (varianta mai grea, ai nevoie de mai multe acte).
          Sediul nu trebuie neaparat sa coincida cu punctul de lucru. Daca locuiesti la bloc, vei avea nevoie de acordul scris al vecinilor (tabel cu semnaturi) si de o adeverinta de la asociatia de proprietari. In cazul sediului inchiriat, ai nevoie, suplimentar, de contractul de inchiriere si acordul proprietarului.
          Pentru sediu, trebuie sa completezi declaratia de AICI. Actul va fi autentificat de un notar (ar trebui sa iti ia câteva zeci de lei). Cei care isi fac sediu intr-un spatiu inchiriat au nevoie de contractul de comodat de AICI.

Pasul 3: Actul constitutiv si statutul
    Pentru a stii ce trebuie sa scrii in actul constitutiv, mergi mai intâi la Legea 246/2005, articolul 6, aliniatul 2. Apoi, poti descarca un exemplu de act constitutiv de AICI. Actul este primul pas pentru dobândirea personalitatii juridice.
    Pentru a stii ce sa incluzi in statut, mergi la acelasi articol de lege, dar la aliniatul 3. Actul (un exemplu descarci de AICI) va anunta scopul organizatiei si drepturile membrilor, printre altele.
    Este bine sa ai cât mai multe copii ale acestor acte, iti vor fi de mare folos.

Pasul 4: Primul drum la banca, pentru patrimoniu
    Mergi la banca cu documentele, cu buletinele tuturor membrilor fondatori si cu o suma de bani egala cu salariul minim brut pe economie (in prezent, 800de lei). Vei plati si o taxa de deschidere de cont (15-20 de lei).
    Veti avea de completat un formular. In el, vei numi oamenii care pot efectua operatiuni de cont. La final, persoana de la banca trebuie sa va dea un extras de cont doveditor, de care vei avea nevoie mai târziu.

Pasul 5: Cazierul fiscal
    De acest act au nevoie toti membrii fondatori ai ONG-ului. Il poti obtine de la Administratia Financiara de care apartine domiciliul tau. Actul iti va fi eliberat in schimbul a 20 de lei.

Pasul 6: Personalitatea juridica
    Mergi la Judecatoria de care apartine sediul  stabilit al organizatiei. Trebuie sa ai la tine urmatoarele acte:
        1. dovada disponibilitatii denumirii (vezi Pasul 1);
        2. actul constitutiv si statutul autentificate in original + câte 3 copii de fiecare (Pas 3);
        3. cazierul fiscal al asociatilor (Pas 5);
        4. dovada sediului social (Pas 2);
        5. dovada patrimoniului initial (Pas 4);
        6. un timbru judiciar in valoare de 1 leu (la sediul Administratiei Financiare sau la CEC);
        7. chitanta doveditoare ca ati achitat taxa de timbru judiciar.
    Apoi, vei completa cererea de inscriere in vederea dobândirii personalitatii juridice.
    Veii primi un numar de inregistrare si vei afla termenul. La data termenului, trebuie sa te prezinti la tribunal, dis-de-dimineata. La avizier, afli sala si numarul de ordine. Când iti auzi numele, trebuie sa te ridici, sa spui “prezent” si sa adaugi “solicitam admiterea actiunii si acordarea personalitatii juridice a Asociatiei X, conform cu cererea depusa la dosar”. Daca actele sunt OK, in câteva zile vei primi prin posta o copie a actului judecatoresc de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor.

Pasul 7: Inscrierea in registrul Asociatiilor si Fundatiilor

    La doua saptamâni dupa pronuntare, depui o cerere pentru eliberarea Sentintei civile si a Certificatului de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, aflat la grefa Judecatoriei. Cere 5 copii autentificate de fiecare! Vei plati 2 lei pentru un exemplar, la CEC sau Judecatorie.

Pasul 8: Obtinerea Codului Fiscal
    La Administatia Finantelor de care apartine sediul depui un dosar cu urmatoarele acte
        1. Statut
        2. Act constitutiv
        3. Incheierea judecatoreasca
        4. Certificatul de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor(copii)
        5. timbru fiscal 3 RON
        6. 2 formulare “cod 010” completate (de la Fisc)
    Vei avea codul fiscal in 10 zile.

Pasul 9: Din nou la banca, pentru contul ONG-ului
    Mergi la orice banca cu urmatoarele acte:
    - Statut Act Constitutiv
    - incheierea judecatoreasca
    - Certificat de inregistrare fiscala (in original si copie)
    Se plateste o suma de bani (15-20 de lei) si toti membrii-fondatori semneaza. Odata ce ai contul deschis, transfera patrimoniul (acel salariu minim brut) prin ordin de plata. Practic, din acest moment ONG-ul e in regula. Mergi pe site-ul www.just.ro si verifica numarul de inregistrare in Registrul National al ONG.

Pasul 10: Stampila si hârtogareala de zi cu zi

    Actele emise de asociatie trebuie insotite de semnatura si stampila. Asa ca ai nevoie de una. La comanda, ai nevoie doar de copii dupa codul fiscal si cartea de identitate. Sfatul e sa faci minimum trei stampile (una pentru contabil, una care sa ramâna la sediu si una de buzunar). Apoi, va trebui sa ai un chitantier si un facturier.
    GreatNews publica in fiecare saptamâna un ghid complet. Ca structura si complexitate, acestea vor semana cu cel de mai sus, dar subiectele vor varia mult. De exemplu, vom scrie un ghid cu pasii necesari pentru a deschide o firma, dar si articole care te invata cum sa construiesti un scaun sau sa iti dezvolti capacitate de memorare.

Afla ce avantaje ai intr-un ONG
    ONG-rile sunt structuri institutionalizate de natura private ce pot fi active fie ca grupuri informale, fie ca persoane juridice, si care sunt independente fata de orice autoritate publica.
    Si indiferent de cum se numesc (organizatii necomerciale, non-profit, neguvernalentale, sectorul 3, fara scop lucrativ, fara scop patrimonial) toate au o singura definitie. Sunt formatiuni benevole, de sine statatoare, constituite prin libera manifestare a vointei persoanelor asociate pe baza comunitatii de interese si pe baza realizarii in comun a drepturilor.
    Rolul ONG-urilor consta in a promova valorile si initiativele civice in favoarea beneficiului public general.
    Multi spun ca a fi intr-un ONG si a face voluntariat nu te ajuta cu nimic, din contra, de ce sa muncesti pentru altii. Insa, noi facem voluntariat de mici, in cadrul familiei si ne dam mai tarziu seama ca ceea ce am devenit s-a format pas cu pas, impreuna cu cei care am interactionat.
    ONG-urile ofera cadrul informal de a te exprima, de a cunoaste, de a indrazni si de a schimba propria mentalitate si a celorlalti prin proiecte mari si mici. Depinde doar de tine cate vise ai si pe cate vrei sa le faci realitate. Si nu e mereu usor, lucrezi intr-o echipa, diferentele se vad si mai accentuat la stres si la termene limita, dar te joci mereu cu tine si te imparti in mai multe ipostaze pe care nu le cunosti daca nu te implici in ceva.
    Multe studii arata ca nu ne folosim nici 70% din capacitatea pe care o are creierul nostru si corpul in sine. Asa ca intreaba-te in fiecare zi ce pasiuni ai si implica-te in ceea ce te atrage. Peste ani cand iti vei aminti experientele, vei zambi cu siguranta!
    Asa ca, daca  ai idei, daca iti doresti sa scrii si sa implementezi proiectele visate, daca vrei sa iti faci prieteni, sa faci schimb de experiente, implica-te in activitatile unui ONG.

Ai urmatoarele avantaje :

DEZVOLTARE PERSONALA!

          Un ONG are un flux foarte mare de oameni si activitati. Aici este cadrul cel mai  receptiv cand vine vorba de asimilarea experientelor noi si a evenimentelor neconventionale si non-formale. Intalnesti multi oameni, multe situatii si ai ocazia macar sa ii privesti daca nu esti foarte sociabil. Te vei dezvolta oricum in cadrul unui grup indiferent daca esti inrovertit sau foarte vorbaret pentru ca ai ce analiza si invata! Te dezvolti in contact cu ceilalti si cu activitatile pe care le intreprindeti.
 
EXPERIENTA!
          Activitatile extrascolare pot fi depuse la CV. Am intrebat o directoare de resurse umane ce fac daca nu am experienta unui job? Mi-a spus sa vorbesc despre proiectele dintr-un ONG(daca am) pentru ca sunt asemanatoare cu cele dintr-o firma, doar ca sunt mai mici si nu necesita lucrul in fiecare zi.
 
INFORMARE SI CUNOASTERE!
          ONG-urile creaza retele de comunicare, de aceea putem folosi in comun informatiile. Vei fi mai repede pus la curent cu ce se pune la cale, la ce lucreaza ceilalti si la ce evenimente poti sa participi.
 
SCHIMB DE EXPERIENTA!
          In proiectele desfasurate ONG-urile incurajeaza schimbul de experienta atat la nivel local, national, cat si international. Vei putea trai in mijlocul altor culturi, mentalitati, moduri de viata si sigur te vei deschide mai mult.
 
ITI FACI PRIETENI!
          Cu siguranta vei duce dorul intalnirilor si a certurilor din proiecte. Te vei gandi la ei cand vei avea un job si vei zambi cand amintirile nu te vor lasa sa lucrezi. Proiectele, intalnirile, calatoriile nu au farmec daca u sunt impartite cu persoanele pe care sa le simti aproape sau care sa te completeze!

DEZVOLTAREA SPIRITULUI ANTREPRENORIAL!
          Dezvolti capacitatea de a recunoaste oportunitatile, capeti increderea deplina in succes pentru ca proiectele au finalitate/rezultate, iti intaresti vointa de a te ridica si de a supravietui in urma celor mai crunte esecuri. Intr-un ONG te lamuresti daca vrei sa conduci o echipa/un proiect sau daca vrei doar sa faci parte din el. Lucrul acesta te va ajuta mult in cariera pe care o alegi.
Comenteaza si tu...